20 Şubat 2011 Pazar

yavru kedi bakımı

başıma 2 kez gelen bir şey konusunda bilgi vermek istiyorum.
annesi ölmüş yavru kedi vakası =( normalde yavru kediler annelerinden 8 haftalık olana kadar ayrılmazlar çünkü yavru kediler kendi bakımlarını tuvaletlerini yapamazlar hatta vücut ısılarını bile sabit tutamazlar.
ilk 8 haftadan önce annesinden ayrılan bir kedi bakılmazsa büyük ihtimalle hayatta kalamayacaktır.
ben 2 kez buldum yavru kedi.
üstelik biri daha 3-4 haftalık bile değildi.
böyle durumlarda epey ilgi ve bakım gerekir.
kediyi ilk bulduğunuz anda onu olabildiğince sıcak tutarak önce bir veterinere gösterin.
daha sonra uygun mamaları alıp mamayı verebileceğiniz bir de kedi biberonu yada onun gibi birşey almanız gerekiyor. kedi 4 haftalıktan küçükse öncelikle bir süt anne arayışına girin.
eğer bulamadıysanız iş başa düştü demektir. ona önce vücut ısısını sabit tutabileceğiniz bir ortam sonrada biberonda mamayı hazırlamalısınız.
yavru kediler 4 saatte bir beslenmeli ve mama ne sıcak nede soğuk olmalıdır.
oca sıcaklığında hazırlanan mama eğer biberonda arttıysa dökün tekrar kullanmayın.
Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karınüstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da yan yatırmayın; ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerinde kaldırmayın çünkü bu pozisyonlardayken mamanın nefes borusuna, akciğerlerine kaçması ve yavrunun boğulması tehlikesi vardır. Biberonu ağzına yaklaştırdığınızda kokuyu alıp kendiliğinden memeye yapışmıyorsa parmağınızı hafifçe ön dişleri arasına sokarak, kesinlikle zorlamadan ağzını açın ve biberonun ucunu ağzına yerleştirin. Bunu yaptığınızda emmeye başlamalıdır. Eğer yavru emmiyorsa zorla içirmeye çalışmayın, derhal veterinerinize başvurun.
tuvalet işini nasıl çözeceğimize gelirsek; yavru ayaklanıpta kuma gidebilecek duruma gelene kadar annelerinin yaptığını yapmalısınız. Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın. Eğer yavruda ishal ya da kabızlık oluştuysa hiç vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun. 
Yavru kediler birinci haftanın sonunda doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar. Doğduklarında kapalı olan gözleri 8-12. günde açılır. Başlangıçta mavi olan gözleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlayacak, esas göz rengi 3. ayda belli olacaktır. İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlayacak, 4 haftalık olduklarındaysa süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlayacaklardır. 
yavru 8 haftalık olmaya yaklaşınca aşı takvimi için veterinere başvurun.
kedinin sağlık durumuna kilosuna göre uygun bir aşı programı önerecektir.
epey zorlu ama güzel bir dönemdi bunları öğrendiğim dönem=)
iki yavruda oldukça sağlıklı bir şekilde büyüdüler.
umarım bütün yalnız kalmış kedi yavruları benim iki yaramaz kadar şanslı olurlar =)

2 yorum:

  1. güzel pYLAŞIM OLMUŞ ELLİNE SAĞLIK
    bir yetim yetim yavru da biz sahiplendik
    ancak bizden kimsenin veteiner işleriyle uğraşacağını sanmam bu aşı olayı gerekli midir diye bir sorayım dedim şimdi den sağol

    YanıtlaSil
  2. kedinizin sağlığı için gereklidir. çok fazla zamanınızı almaz yılda sadece 2 gün ayırmalısınız kedinize. alıp veterinere götürmek da bikaç saatten fazla zaman almaz zaten o 2 günde.
    ev kedisi olacağı için tabiki aşısız da sokaktaki kediden sağlıklı bi hayatı olacaktır ama ani bi hastalık durumuyla karşılaşmamak için aşılarını yaptırıp önleminizi almanızı tavsıye ederim.

    YanıtlaSil