Kediler ve Saglık

KEDİ HASTALIKLARI


kedi nezlesi
kedi nezlesi; "feline calicivirus" (FCV) ve "feline herpesvirus" (FHV) isimli iki virüs sebebiyle ortaya çıkıyor. bunlardan FHV oldukça ölümcül ve tehlikeli olabiliyor.


kedilerde nezle, biz insanlardaki gibi basit bir hastalık değildir. oldukça ölümcül, tehlikeli bir hastalıktır.
kediden kediye çok kolay ve hızlı bulaşan bu virüsler kediden insana bulaşmazlar. eğer birden fazla kediniz varsa böyle bir durumdan vakit kaybetmeden onları ayırın.


kedi nezlesinin en belirgin belirtileri burun akıntısı hapşırmadır. burun akıntısından dolayı kedi koklama duyusunu yitirmeye başlar. koku almakta zorlanan kedi yemeğin, mamanın kokusunu alamadığı için iştahı kesilir ve hızla kilo kaybetmeye başlar. bu kilo kaybı oldukça risklidir. daha ciddi vakalarda dilde ve gözde ülsere sebep olup görme duyusunu yitirmesine bile sebep olabilir.


kedilerimizin bu hastalıktan korunmasının en iyi yolu önceden aşılanmış olmalarıdır. 


aşınız eksikse ve kedinizde bu belirtileri görüyorsanız bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi için derhal veterinerinize başvurun.






şeker hastalığı
Şeker hastalığı her yaşta kedide görülebilir. Erkek kedilerde görülme olasılığı dişi kedilere göre daha fazladır. Pankreasta üretilen insülin azaldığında ya da hücrelerin insüline reaksiyonlarında düzensizlik söz konusu olduğunda ortaya çıkar. 


en belirgin belirtileri aşırı tuvalete çıkma ve aşırı susamadır. bunu iştahta artışa karşın kilo kaybı izler. tüyler parlaklığını yitirir kedi hareketsizleşmeye başlar. daha kötü durumlarda kusmaya bağlı su kaybı kaşınma ve solunum zorluğu başgösterir. bu belirtiler oldukça tehlikelidir.


erken teşhiste tedavi daha kolaydır. veteriner hastalığı teşhis ettikten sonra kedinize reçeyle alınan mama ve düzenli yemek saatleri yani diyet verir ve düzenli insülin iğnesi yapmanız gerekir. öğrenmesi ve yapması zor değildir.




 Kanlı ishal-kedi gençlik hastalığı - FELİNE PANLEUKOPENİE     
      Kedilerin,çok bulaşıcı,parvoviridae familyası içinde yer alan oda ısısında bir yıl canlı kalabilen viral bir hastalığıdır.  Virus idrar ve dışkı ile atılmaktadır. Ve iyileşmeyi takiben,6 hafta süre ile dışkı ve idrarda bulunur. Duyarlı gruplarda yüksek ölüm ile seyreder.


Belirtileri nelerdir?:  Kuluçka süresi 2- 10 arasında değişebilir. Hastalık, yüksek ateş ( 40 -41 derece) , iştahsızlık,kilo kaybı ve depresyon ile başlar. Bu belirtilerden 24-48 saat sonra, hastalarda kusma ve ishal ve buna bağlı olarak hızla gelişen dehidrasyon ortaya çıkar. Lenfopeni ve Lökopeni mevcuttur. Total lökosit, 2000’nin altına düştüğünde prognoz kötüdür. Hastalanan genç kedilerin %60-90’nında ,klinik belirtilerin görülmesinden 12 saat sonra ölüm görülür.(hastalık perakut seyreder).


          İntrauterin hayatta ( doğmadan önce) ve doğum sırasında enfekte olan kedilerin cerebellum’unda meydana gelen patolojik  değişiklik sonrasında sinirsel belirtilerle karakterize olan bir seyir gözlenir.
          Akut panleukopeni’de mortalite oranı %5-90 arasında değişmektedir.


 Hastalık hızla zayıflamaya ve ölüm öncesi hipotermi’ye yani vücut ısısının düşmesine neden olmaktadır.  Aynı zamanda  şiddetli dehidrasyon ve endotoksemi ve intravaskuler koagülasyon(pıhtılaşma) nedeni ile ölümler görülür. Yine hafif icterus(sarılık),ülseratif ve ya  nekrotik ağız iç yaraları,rhinitis de görülebilir.


         Subakut panleukopenili kedilerde 1-3 gün süren iştahsızlık dışında başka bir önemli bulgu ile karşılaşılmayabilir.


         Korunma: İnaktif veya modifiye edilmiş canlı aşılarla aşılanması gerekir.  Yavrular 8-10 haftalık iken birinci aşıları ve 12-14 haftalık olduklarında  da ikinci aşıları yapılır. Ancak yüksek bulaşma riski olan yerlerde,16-18 haftalık olduklarında 3. aşılarının yapılması yerinde olur. Yaklaşık 15 gün içinde spesifik antikorlar oluşacaktır.Bu aşılar( gebe,hasta ve hastalık yayan kediler kullanılmaz. Bunun yerine antiserum uygulaması doğrudur.




bu da ilginizi çekebilir..


http://k-kedi.blogspot.com/2011/02/yavru-kedi-bakm.html

devam edecek